suomeksi på svenska in English auf Deutsch
Snellmanien Sukuyhdistys Ry
Etusivu  | Sukuyhdistys  | Suvun historiaa  | Sukututkimus  | International Forum  | J.V. Snellman 2006  | Muuta  |


webmaster(ät)snellmansuku.fi

J.V. Snellman 200-vuotta -juhlavuosi 2006

Valtioneuvoston organisoima J.V. Snellman 200-vuotta Juhlavuosi 2006 jäi varmasti meidän kaikkien mieliin unohtumattomana kavalkadina J.V.Snellman.-tietoutta. Kiitos järjestäjille ja erityisesti Raimo Savolaiselle sukumme jäsenten muistamisesta kyseisen Juhlavuoden aikana.

Alla vielä Juhlavuoden aikana ollut teksti ja linkit - ko. sivu siirretään arkistoon kuluvan kevään aikana.

Juhlavuoden tiedote

Suomalaisen sivistyksen esitaistelija ja modernin kansalaiskyhteiskunnan rakenteiden kehittäjä Johan Vilhelm Snellmanin (1806-1881) syntymästä tulee 2006 kuluneeksi 200 vuotta.

Hänen monipuolinen työnsä filosofina, sanomalehtimiehenä, senaattorina ja valtiopäivämiehenä on ollut avainroolissa suomalaisen kansakunnan rakennustyössä. Merikapteenin poikana hän oli jo lapsuudessaan ja kouluaikanaan ammentanut kansainvälistä inspiraatiota pohjalaisesta merenkulkukulttuurista, joka oli tuonut eurooppalaisen sivistyksen kaikkien ulottuville. Myöhemmin laajalla Saksan matkallaan hänen työnäkynsä syventyi: jos suomalaiset eivät herää valtiolliseen ja sivistykselliseen itsetietoisuuteen se on kuoleva kansa. Koko elämänsä ajan hän välitti kaikessa toiminnassaan ja tuotannossaan luottamusta sivistyksen voimaan. Hän toteutti johdonmukaisesti kansallisuusohjelmaansa ja pyrki saamaan sen käytäntöön kaikissa olosuhteissa.

Eurooppalaisista esikuvista kummunnut snellmanilainen usko sivistyksen voimaan on toimiva perintö tänäkin päivänä. Valtioneuvoston kanslia asetti 18.11.2003 J.V. Snellman 200 vuotta -juhlavaltuuskunnan ja sen alaisuuteen juhlatoimikunnan suunnittelemaan juhlavuoden monipuolisen ohjelman. Tähän sivistystyöhön haastettiin Snellmanin vaikutuspiirien mukaisesti 31 eri tahoa muun muassa Suomen eduskunta, ulkoministeriö, opetusministeriö, valtiovarainministeriö, liikenneministeriö, Suomen Pankki, Helsingin yliopisto sekä 12 kaupunkia, niiden joukossa Helsinki, Turku, Kuopio, Oulu ja Kokkola. Juhlaohjelman ennakkotiedot osoittavat, että valmistelutahot ovat innostuneesti seminaareissa, näyttelyissä, konserteissa ja kaikissa muissa tapahtumissa ohjaamassa kansalaisia kansakunnan juurille, rohkaisemassa heitä löytämään oman identiteettinsä ja auttamaan määrittämään oman roolinsa eurooppalaisessa perheessä. Valmistelun kivijalkana on toiminut 12 000-sivuinen Snellmanin koottujen teosten alkukielinen ja suomennettu versio.

Ulkomaat ovat tiiviisti mukana juhlavuoden tilaisuuksissa, koska Suomen ulkoministeriö tekee suurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien kautta Snellmanin tunnetuksi Pohjoismaissa, Baltiassa ja eri puolilla Saksaa. Berliinin tiedeinstituutti järjestää lokakuussa 2006 erityisen seminaarin "J.V. Snellman - eurooppalainen ajattelija" ja huolehtii kiertonäyttelyn toteuttamisesta useissa kaupungeissa. Sivistyksen merkitys Snellmanin menestyksessä kansakunnan rakentajana kirkastuu erinomaisesti hänen sukunsa alkuperän selvittämisessä. Hänen omien juuriensa selviäminen saksalaisiksi valaisisi konkreettiseksi sitä, miten sivityksellä on ollut ajankohtainen rooli kansainvälistyvässä maailmassa ja miten yksilöt ovat vaeltaneet ilman rajoja omalla työllään antamaan panoksensa eri kansakuntien syntyyn Euroopan eri alueilla. Tutkimustulokset on tarkoitus julkaista juhlavuoden aikana tieteellisessä seminaarissa ja sen esitelmistä tehdyssä julkaisussa.

Juhlavuoden valtuuskuntaa johtaa Suomen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Toimikuntaa johtaa valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Risto Volanen. Juhlavuoden pääsihteerinä on Suomen Akatemiasta dosentti Raimo Savolainen, joka on toiminut koottujen teosten alkukielisen ja suomennososan päätoimittajana. Hän julkaisee myös juhlavuonna laajan Snellman-elämäkerran.

Raimo Savolainen
Pääsihteeri, VTT, dosentti
J. V. Snellman 200 vuotta -hanke
Valtioneuvoston kanslia
PL 23
FI-00023 VALTIONEUVOSTO
Puhelin 09 - 160 223 55
GSM 040 - 774 7487
Sähköposti raimo.savolainen [at] vnk.fi

Internet Valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja Juhlavuoden virallisilta kotisivuilta

Kummeli Group Oy