suomeksi på svenska in English auf Deutsch
Snellmanien Sukuyhdistys Ry
Etusivu  | Sukuyhdistys  | Suvun historiaa  | Sukututkimus  | International Forum  | J.V. Snellman 2006  | Muuta  |
Hallitus
Sukuneuvosto
Tapahtumat
Uutiset
Tiedotus
Paikallisosastot
Myyntiartikkelit
Liity jäseneksi
Jäsenrekisteri
Domus Nostra
Päätoimittajan kirje
Kansilehdet


webmaster(ät)snellmansuku.fi

Päätoimittajan kirje lehden lukijoille 6.3.2010

Snellmanien tiedotuslehteä Domus Nostraa, ”meidän taloamme”, on nykymuodossaan julkaistu 1980-luvun lopulta. Tätä ennen tärkeimmät sukututkimuksen tulokset ja yhdistyksen kuulumiset uutisoitiin jäsenille monisteena.

Lehti on pääsääntöisesti toteutettu harrastustoiminnan tuotteena. Toki aiemmin erittäin ansioituneen, pätevän, sivistyneen ja jopa alan ammattilaisen johdolla. Totta kai ammattilaisia ovat olleet myös kaikki ne henkilöt, jotka eri painotaloissa kulloinkin ovat olleet vastaamassa vaativiin haasteisiimme, eli käytännössä ovat toteuttaneet lehden toimituksemme enemmän tai vähemmän selkeiden hahmotelmien mukaisesti.

Päätoimittajina ovat vuosien saatossa olleet fil.maist. Veli Virkkunen vv. 1989–1992, sis.arkkit. Kielo Louhivaara vv. 1993–1994 ja nykyinen päätoimittaja, allekirjoittanut, alan harrastelija vuodesta 1995 (yo-merkonomi, asiakaspäällikkö, valokuvauksen harrastaja ja musiikin ystävä, herkuttelija). No näillä ”eväillä” on päästy ainakin ajallisesti pitkälle – lehden laatuun vaikuttavat hyvin paljon muutkin asiat.

Tässä edellä mainitsin ainoastaan henkilöt, jotka ovat toimittaneet ne lehdet, jotka esitellään kotisivuillamme. Päätoimittajan lisäksi kyseisinä vuosina on aina tarvittu uuttera joukko tekemään toimitustyötä. Toimitukseen ovat näinä samoina vuosina kuuluneet Kielo Louhivaara, Pentti Knuutinen, Urpo Jokinen (lehden taitosta vastaavana henkilönä 1989-1992), Vilho Partanen, Pirkka Jokinen, Martti Noponen, Jussi Snellman, Mikko Jokinen, Kirsi Jokinen, Henrik Snellman ja Marjatta Schlupp. Eivät tietenkään kaikki samalla kertaa, vaan jotkut joskus ja toiset taas muulloin.

Vuosina 1997 ja 1998 oli lehdellä myös toimitusneuvosto, johon edellä mainituista henkilöistä kuului muutama, mutta heidän lisäkseen myös Pekka Reinikainen. Tässä vaiheessa saattaa arvoisaa lukijaa kiusata tietynlainen, tarkkojen tietojen panttaamisen tunne. Kas sen panttaamisen teen ihan tahallani, jotta - arvoisa lukija – voit sallia itsellesi tämän varjolla kenties tilaisuuden ostaa lehtemme numeroita ja saada tätä kautta tässä kerrottua tarkempia tietoja. Tähän kaupalliseen mahdollisuuteen palataan toisaalla kotisivuillamme.

Domus Nostran taitto, ulkoasu, ilme periytyy isäni, musiikkineuvos Urpo Jokisen käden jäljestä. Monipuolisena ihmisenä – taiteilijana – hänellä oli kyky loihtia, musiikin lisäksi, ilmettä myös kuvalliseen ja sanalliseen viestintään. Tätä tiettyä tyyliä on aika-ajoin pyritty kehittämään. Itse olen syypää joihinkin piirteisiin, mutta annan kunnian onnistumisista (niitähän salliva lukija myös saattaa havaita) jälkikasvulleni Mikolle ja Kirsille – ja myös Jukalle, joka on omalta osaltaan työstänyt kotisivujemme aineistoa. Siis aikalailla perhepiirisissä asioita on hoidettu, mutta on kuluiltakin säästytty.

Lehden tekemiseen eivät edellä luetellut nimet, arvot, tittelit aikaansaannokset jne. vaikuta tuon taivaallista, ellei heiltä saada kirjoituksia painettavaksi lehden sivuille. Onneksi he ovat antaneet panoksensa myös kirjoittajan roolissa. Mutta ei siinä kaikki. Erittäin tärkeää työtä lehden sisällön tason ylläpitämisessä ovat tehneet avustajamme, siis lehteen kirjoittaneet henkilöt. Heistä mainittakoon tässä Nils Snellman, Kai Snellman, Elli Snellman, Merete Virkkunen-Snellman, Arvo Aho, Erik J. Snellman, Sylvia Wirén, Irma Routio, Eero-Juhani Snellman, Karin Kull, Sven-Eric Appelroth, Ivar Snellman, Eljas Savola, Tapio Törmä, Riitta Virkkunen, Matti Elonheimo, Irja Mether, Hanna Snellman, Kyösti Virkkunen, Leo Snellman, Arto Virkkunen, Leena Snellman, Olavi Snellman, Aino Järvi, Johan Snellman, Eero Matinolli, Reijo Pyhälä, Marita Andrzejewski, Marja Leppäharju, Leena Snellman, Heikki Rainio, Terttu Snellman, Antti Sajantila, Raimo Savolainen, Harry Hammar, Matti Virkkunen, Miikka Jokinen (valokuvia), Ville Snellman (valokuvia), Mikko Snellman, Tarja Lehtola, Kaija Mähönen ja Juhani Virkkunen.

Aikamoinen listahan siitä tuli. Ilmankos nykyinen päätoimittaja on saanut tyytyä vain sijoittelemaan käytettävissä olleet artikkelit lehden kansien väliin. Onhan siinäkin ollut työtä. Joskus tekstejä on ollut niin runsaasti, että kaikkien juttujen julkaiseminen olisi johtanut yhdistyksen konkurssiin – ainakin melkein. Monet hyvät kirjoitukset ovat siis jääneet odottamaan aikaa parempaa. Kärsivällisimmän odottajan palkinto tässä yhteydessä kuuluu ilman muuta Erik J. Snellmanille.

Yhtä kaikki: sukuyhdistyksen toimintaan käytettävissä olevista varoista lehti on lohkaissut aikamoisen osan. Toki viimevuosina erilaiset isot projektit, kuten sukukirja, Internet-kotisivut jne. ovat saaneet päähuomion. (Sukukokouksiin ja – tapaamisiin kerätään osallistujilta kuluja vastaava pääoma erikseen, joten ne eivät suoranaisesti rasita yhdistyksen vuosibudjettia.)

Domus Nostra – lehtemme on yritetty pitää korkeatasoisena yhdistyksen lippulaivana. Kustannusten kanssa on painittu ja lukijat ovat saaneet kärsiä harrastajavoimin tehdystä lehdestä. Silti on päätoimittaja saanut aika ajoin kuulla mieltä hiveleviä kiitoksia.

Omalta osaltani kiitän tässä kaikkia uskollisia avustajiamme, lehden toimitustyöhön osallistuneita henkilöitä ja ennen kaikkea Sinua, arvoisa lukija, joka viihdyt lehtemme parissa.

Ystävällisesti

Petri Jokinen, päätoimittaja

Petri Jokinen

Päätoimittaja Petri Jokinen


Viimeisin päivitys: 28.02.2012 00:53
Kummeli Group Oy